Loading...
 Start Page

Προϊόντα

Οδηγός Επιλογής Σφραγιστικών Συγκολλητικών - FAQ

ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΑ

1.ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΑΣ;

Η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου σφραγιστικού, είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία.
Οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν ποιο υλικό είναι καταλληλότερο για μία συγκεκριμένη εφαρμογή είναι:

- το είδος του υποστρώματος,
- το μέγεθος του αρμού,
- η κινητικότητα του αρμού,
- οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν κατά την εφαρμογή,
- οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια ζωής του σφραγιστικού,
- η διαθέσιμη απόχρωση του σφραγιστικού,
- το κόστος,
- η απαίτηση αντοχής στην ακτινοβολία UV,
- η απαίτηση αντοχής σε νερό,
- το αισθητικό αποτέλεσμα,
- η αντοχή σε μύκητες,
- η χημική αντοχή του σφραγιστικού,
- η εκάστοτε νομοθεσία ή προδιαγραφή, κ.α.

Ως απλοποίηση της ανωτέρω διαδικασίας, η οποία απαιτεί μεγάλη εμπειρία και γνώση, προτείνεται η χρήση των σφραγιστικών που καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογών, τα οποία είναι οι ουδέτερες σιλικόνες (S-900, Isofix Neutral) και τα σφραγιστικά από πολυμερή τερματισμένα με σιλάνια (Elastobond, Elastobrid, Isofix Hybrid).
Eναλλακτικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πίνακα εφαρμογών για τη σειρά Isofix. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι για τις περισσότερες εφαρμογές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ισοδύναμο αποτέλεσμα 2 ή 3 διαφορετικά προϊόντα.

2.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ S-HI TEMP, ΣΤΟ FIRE ACRYLIC ΚΑΙ FIRESEAL W;

H S-Hi temp είναι σιλικόνη που αντέχει λειτουργικά σε θερμοκρασίες μέχρι 270ºC και 300ºC για μικρό χρονικό διάστημα. Έχει εφαρμογή όπου υπάρχει απαίτηση για αντοχή σε θερμοκρασία.
Το Fireseal W είναι σφραγιστικό που αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (1200ºC), αλλά δεν έχει καθόλου ελαστικότητα, ούτε αντοχή στο νερό. Επομένως είναι κατάλληλο για χρήση σε εσωτερικούς αρμούς χωρίς καθόλου κινητικότητα, όπως διάφορες συναρμογές σε τζάκια.
Τέλος το Fire Acrylic είναι ένα ειδικό ακρυλικό σφραγιστικό το οποίο όταν έρθει σε επαφή με φωτιά, διογκώνεται και καθυστερεί τη μετάδοση της πυρκαγιάς από τον αρμό του κουφώματος. Έχει εφαρμογή για σφράγιση αρμών γύρω από πόρτες πυρασφαλείας σε πυροδιαμερίσματα.

3.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΡΜΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ;

Τα κατάλληλα υλικά για αρμούς σε μόνιμη εμβάπτιση είναι τα S-900, Elastoseal, Elastotan. Για τις πισίνες όμως, λόγω της περιεκτικότητας σε χλώριο, προτείνεται αποκλειστικά το S-900 το διαφανές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όμως και το υπόστρωμα εφαρμογής, καθώς σε πορώδη υποστρώματα (όπως μπετόν), επιβάλλεται η χρήση ειδικών ασταριών.

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ

1. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ;

Τα ακρυλικά είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση σε κάθετους αρμούς. Συστήνεται η αποφυγή σε οριζόντιους εξωτερικούς αρμούς και ιδιαίτερα σε σημεία με λιμνάζοντα νερά.

2. ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟ (ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΟΥ) ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΟΥ;

Οι κύριες αιτίες αποκόλλησης των ακρυλικών σφραγιστικών και η δημιουργία χαραμάδας στον αρμό, είναι οι εξής:

Χαμηλή ελαστικότητα του ακρυλικού σφραγιστικού
Μέτρια έως κακή πρόσφυση στο υπόστρωμα
Συρρίκνωση της μάζας του ακρυλικού σφραγιστικού λόγω της περιεκτικότητας νερού.
Μείωση της ελαστικότητας και σκλήρυνση του σφραγιστικού λόγω χαμηλής θερμοκρασίας.
Μεγάλη μεταβολή του πλάτους του αρμού.

Για καλύτερο αποτέλεσμα προτείνεται η χρήση ακρυλικών σφραγιστικών μεγάλης ελαστικότητας, όπως το Sealac, ή η χρήση σφραγιστικών που υπερτερούν έναντι των ακρυλικών σε ελαστικότητα, πρόσφυση ή συρρίκνωση, όπως σφραγιστικά σιλικόνης (S-100, S-900), σφραγιστικά πολυουρεθάνης (ELASTOSEAL-PU) ή υβριδικά σφραγιστικά (ELASTOBOND, ELASTOBRID, ISOFIX HYBRID).

3. ΠΩΣ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ;

Τα ακρυλικά σφραγιστικά στεγνώνουν με την εξάτμιση του νερού που περιέχουν. Οι ταχύτητα εξάτμισης του νερού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος.

4. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΡΥΛΙΚΩΝ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΕ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ;

Τα ακρυλικά στεγνώνουν με την εξάτμιση του νερού που περιέχουν. Σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας, τα προϊόντα με βάση το νερό, αδυνατούν να στεγνώσουν επαρκώς και να αποκτήσουν αντοχές ακόμα και μετά την πάροδο αρκετών ημερών από την εφαρμογή τους. Σε αυτές τις συνθήκες, τα ακρυλικά σφραγιστικά είναι ευάλωτα σε μια πιθανή βροχή η οποία θα τα διαλύσει και θα τα παρασύρει.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, προτείνεται η χρήση ειδικών ακρυλικών σφραγιστικών, όπως το ACRYLIC PRO 6000, ή σφραγιστικών που στεγνώνουν με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα (σφραγιστικά σιλικόνης, πολυουρεθάνης ή υβριδικά σφραγιστικά).

5. ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΚΡΥΛΙΚΩΝ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδίως στα σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, τα ακρυλικά σφραγιστικά είναι δυνατόν να σχηματίσουν επιφανειακό υμένιο σε δευτερόλεπτα. Το υμένιο αυτό δυσκολεύει το ομοιόμορφο στρώσιμο του ακρυλικού σφραγιστικού.
Για καλύτερο αποτέλεσμα προτείνεται η χρήση του ACRYLIC PRO 6000, το οποίο έχει μεγαλύτερο χρόνο εργασιμότητας, ή εναλλακτικά το στρώσιμο του σφραγιστικού με κατάλληλο πινέλο, αφού το βρέξουμε σε σαπουνόνερο.

ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ

1. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ;
Οι σιλικόνες, εν γένει, είναι ιδανικές για εξωτερική χρήση, καθώς παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή στην ακτινοβολία UV (τη μεγαλύτερη εγνωσμένη αντοχή ανάμεσα σε όλα τα ελαστομερή σφραγιστικά), στο νερό και στις μεταβολές της θερμοκρασίας από -40ºC έως +120ºC.

2. ΈΧΟΥΝ ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΟΧΗ Η ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΘΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ;

Οι σιλικόνες, κανονικά, έχουν μακροχρόνια αντοχή. Στην αγορά όμως κυριαρχούν οι οικονομικοί τύποι οι οποίοι παρουσιάζουν τα εξής προβλήματα:

Συρρικνώνονται σταδιακά εντός των πρώτων 1-2 ετών μετά την εφαρμογή τους, με συρρικνώσεις που υπερβαίνουν το 25%-30%.
Αποκολλώνται λόγω αδύναμης πρόσφυσης στο υπόστρωμα πάνω στο οποίο έχουν εφαρμοστεί (ισχύει κυρίως για τις όξινες-ακετοξικές σιλικόνες).

Για μέγιστη αντοχή και διάρκεια ζωής χρησιμοποιείτε τους τύπους: S-100, Super White 10, S-900, Isofix Neutral.

3. ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΞΙΝΕΣ-ΑΚΕΤΟΞΙΚΕΣ;

Οι όξινες-ακετοξικές σιλικόνες είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένες στην αγορά. Παρουσιάζουν όμως, ικανότητα πρόσφυσης σε πολύ περιορισμένα λεία υποστρώματα, όπως γυαλί, κεραμικό πλακάκι, ανοξείδωτα μέταλλα, ενώ είναι παντελώς ακατάλληλες για πορώδη ή συνθετικά υποστρώματα, καθώς και σε μέταλλα τα οποία είναι ευαίσθητα στην οξείδωση.
Αντιθέτως οι ουδέτερες σιλικόνες έχουν εξαιρετική πρόσφυση στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία πορώδων ή μη-πορώδων υποστρωμάτων όπως γυαλί, πλακάκι, μέταλλα παντός είδους, ξύλα παντός είδους, μπετόν, μάρμαρο, τούβλο, κεραμίδι, PVC, πολυακρυλικό, πολυεστέρας, πολυκαρβονικό, κ.α.

4. ΟΙ ΟΞΙΝΕΣ – ΑΚΕΤΟΞΙΚΕΣ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

Οι όξινες-ακετοξικές σιλικόνες, όσο είναι ακόμα νωπές, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα ή στα μάτια εφ’ όσον υπάρξει συστηματική επαφή. Μετά το στέγνωμά τους, το οποίο επιτυγχάνεται συνήθως εντός του πρώτου 24ώρου, είναι παντελώς ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

5. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΜΟΥΧΛΙΚΕΣ, ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ;

Στους αρμούς που έχουμε συχνή επαφή με το νερό και περιορισμένη επαφή με τον ήλιο, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου μαύρες κηλίδες (μύκητες), οι οποίες εξαπλώνονται σταδιακά και οδηγούν στο πλήρες μαύρισμα της σιλικόνης. Προς αποφυγή ή καθυστέρηση της ανάπτυξης των μυκητών έχει ενσωματωθεί στις σιλικόνες κάποιο είδος μυκητοκτόνου.
Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτρέπεται πλήρως η ανάπτυξη των μυκητών, για τους εξής λόγους:

Oι περισσότεροι οικονομικοί τύποι σιλικόνης περιέχουν μικρότερες του ενδεδειγμένου ποσότητες μυκητοκτόνων ή μυκητοκτόνα υποδεέστερης ποιότητας.
Oι οικονομικοί τύποι σιλικόνης παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια μάζας και χάνουν ταυτοχρόνως και το μυκητοκτόνο που εμπεριέχουν.
Πολλά μυκητοκτόνα διασπώνται από τη συχνή επαφή με το νερό και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Η παρουσία οργανικών υπολειμμάτων και σαπουνιού στη σιλικόνη ευνοεί και οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάπτυξη μυκητών.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προτείνεται ο τύπος σιλικόνης Super White 10 με τη δεκαετή εγγύηση, σε συνδυασμό με τακτικό καθαρισμό και ξέπλυμα του αρμού με άφθονο νερό για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων σαπουνιού.

6. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΛΕΚΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ;

Οι καλής ποιότητας σιλικόνες εμπεριέχουν λάδι σιλικόνης και όταν εφαρμοστούν σε ιδιαίτερα απορροφητικές επιφάνειες, όπως π.χ. στα σόκορα μαρμάρων, είναι δυνατόν να προκαλέσουν λέκιασμα του υποστρώματος πλησίον του αρμού.
Προς αποφυγή του ανωτέρου φαινομένου, σε αρμούς με πορώδη μάρμαρα ή φυσικές πέτρες, και σε εφαρμογές με μεγάλη έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα (όπως π.χ. ορθομαρμαρώσεις κτιρίων) προτείνεται η χρήση του ειδικού ελαστομερούς σφραγιστικού ELASTOTAN-S.

7. ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ Η ΣΙΛΙΚΟΝΗ;

Οι σιλικόνες στεγνώνουν όταν έρθουν σε επαφή με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα και μετατρέπονται από νωπή πάστα σε λάστιχο. Το στέγνωμα επιτυγχάνεται αρχικά στην επιφάνεια επαφής του σφραγιστικού με τον αέρα και προχωράει στη συνέχεια σταδιακά στο εσωτερικό της μάζας της σιλικόνης. Η ταχύτητα στεγνώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, καθώς και από το πάχος στρώσης.
Ενδεικτικά, στη θερμοκρασία των 20–25ºC o χρόνος σχηματισμού επιφανειακού υμένα είναι 15–25 λεπτά, ενώ το στέγνωμα στη μάζα προχωράει 2-3 mm κατά το πρώτο 24ωρο. Τα σφραγιστικά ενός συστατικού, όπως είναι η σιλικόνη, δεν προτείνεται να εφαρμόζονται σε πάχη μεγαλύτερα των 2 cm γιατί καθυστερεί υπερβολικά το στέγνωμα στη μάζα τους.

8. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η ΣΙΛΙΚΟΝΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΟ;

Η σιλικόνη είναι κατά βάση υλικό σφράγισης. Διαθέτει όμως και επαρκή μηχανική αντοχή (αντοχή σε εφελκυσμό στην περιοχή των 2 Ν/mm2) για να χρησιμοποιηθεί και ως συγκολλητικό. Επομένως ειδικές ποιότητες σιλικόνης, όπως οι S-100, S-900, IG-1k, SG-1k, προτείνονται για συγκολλητικές εφαρμογές, με την προϋπόθεση ότι η σιλικόνη αερίζεται επαρκώς, ούτως ώστε να μπορεί να στεγνώσει.

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΑ

9. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΤΑΖΟΚΟΛΛΑ;

Οι κόλλες μονταρίσματος ή μονταζόκολλες είναι υψηλού ιξώδους (παχύρευστες) και θιξοτροπικές (αυτοστηριζόμενες- δεν ρέουν) κόλλες που χρησιμοποιούνται σε ευρεία γκάμα εφαρμογών στήριξης-κρεμάσματος-ανάρτησης αντικειμένων, αντικαθιστώντας βίδες, βύσματα ή καρφιά.
Τα βασικά τους πλεονεκτήματα έναντι των καρφιών ή των βιδών είναι ότι δεν απαιτούν τρύπημα του προς συγκόλληση αντικειμένου ή του υποστρώματος και μοιράζουν το φορτίο σε όλη την επιφάνεια επαφής (στις βίδες ή στα καρφιά το φορτίο είναι σημειακό).
Προσφέρονται συνήθως σε πλαστικές φύσιγγες των 300 ml, όπου εφαρμόζονται με πιστόλι, ή σε σωληνάρια 80 – 200 ml όπου εφαρμόζονται με το χέρι (όπως ακριβώς και οι σιλικόνες). Υπάρχουν διαφόρων ειδών μονταζόκολλες διαφορετικής χημείας και τρόπου στεγνώματος.

10. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ MONTAGE STICK, MONTAGE S, LASTOSTICK, ELASTOBOND, ELASTOBOND HIGH TACK;
ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕΜΙΑΣ;

Τα ανωτέρω προϊόντα εμπίπτουν στην κατηγορία των κολλών μονταρίσματος. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθενός είναι τα εξής:
Montage stick: Μονταζόκολλα η οποία στεγνώνει με την εξάτμιση του νερού που περιέχει.
+
Xαμηλό κόστος, κατάλληλο για ευαίσθητα υποστρώματα, όπως διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ).

Δυσκολία στεγνώματος ανάμεσα σε μη-πορώδη υποστρώματα -τουλάχιστον το ένα από τα δύο θα πρέπει να είναι πορώδες.
Μέτρια πρόσφυση σε αρκετά λεία υποστρώματα.
Μontage S: Moνταζόκολλα η οποία στεγνώνει με την εξάτμιση των διαλυτών που περιέχει.
+
Κατάλληλη τόσο για πορώδη όσο και μη-πορώδη υποστρώματα.

Aκατάλληλη για ευαίσθητα σε διαλύτες υποστρώματα, όπως το φελιζόλ.
Lastostick: Μονταζόκολλα πολυουρεθάνης η οποία στεγνώνει με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα ή του υποστρώματος.
+
Kατάλληλη τόσο για πορώδη, όσο και μη-πορώδη υποστρώματα. Κολλάει ακόμα και σε υγρές επιφάνειες.
Ταχύτατη συγκόλληση.
Η υγρασία στο υπόστρωμα επιταχύνει την σκλήρυνση της κόλλας.

Kατά το στέγνωμά της παρουσιάζει κάποια ήπια διόγκωση, η οποία είναι συνήθως ανεπιθύμητη.
Elastobond: Μονταζόκολλα με βάση πολυμερή τερματισμένα με σιλάνια, η οποία στεγνώνει με την υγρασία.
+
Kατάλληλη τόσο για πορώδη, όσο και μη-πορώδη υποστρώματα. Κολλάει ακόμα και σε υγρές επιφάνειες.
Η υγρασία στο υπόστρωμα επιταχύνει την σκλήρυνση της κόλλας.
Δε φουσκώνει κατά το στέγνωμα της.
Είναι ελαστική.
Elastobond Hi tack: Είναι μία τροποποιημένη εκδοχή της Elastobond, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό ιξώδες (παχύρευστη).
+
Η ιδιότητά της αυτή της επιτρέπει την ανάρτηση αντικειμένων μεγάλου βάρους χωρίς να απαιτείται προσωρινή στήριξη (ταινίες διπλής όψης) μέχρι τη σκλήρυνση της κόλλας.
Η κόλλα έχει μεγάλη ικανότητα συγκράτησης φορτίων ακόμα και όταν είναι νωπή λόγω του «βεντουζώματος» που δημιουργείται από το ιδιαίτερα υψηλό ιξώδες της.

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ιξώδους, απαιτεί ειδικό ισχυρό πιστόλι σιλικόνης για την εφαρμογή της και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε λεπτό κορδόνι.
Η κατηγορία των συγκολλητικών με βάση ρητίνες τροποποιημένες με σιλάνια (Εlastobond, Elastobond Hi tack) είναι η νεότερη από τις υπόλοιπες ως τεχνολογία και είναι πλέον η προτιμώμενη, κερδίζοντας συνεχώς μερίδια έναντι των παραδοσιακών κολλών νερού, διαλύτου ή πολυουρεθάνης, γιατί συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΑ

11. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ELASTOSEAL-PU 25 LM & ELASTOSEAL-PU 50 FC;
Οι ελαστομερή σφραγιστικά & συγκολλητικά υλικά κατατάσσονται με βάση τη σκληρότητα της ελαστικής μάζας που προκύπτει μετά το πλήρες στέγνωμά τους. Η καθιερωμένη κλίμακα γι’ αυτά τα προϊόντα είναι η κλίμακα SHORE A, με συνηθέστερο εύρος από 15 έως 60. Όσο χαμηλός είναι ο δείκτης σκληρότητας, τόσο πιο μαλακό είναι το ελαστομερές σφραγιστικό, και αντιστρόφως, όσο πιο υψηλός τόσο πιο σκληρό. Τα μαλακότερα ελαστομερή σφραγιστικά, δηλαδή στο εύρος 15–30, είναι καταλληλότερα για σφράγιση αρμών μεγάλης κινητικότητας (αρμοί διαστολής σκυροδέματος).

Τα σκληρότερα ελαστομερή, δηλαδή στο εύρος 45–60, είναι καταλληλότερα για αρμούς μικρής κινητικότητας (συναρμογές), καθώς και για ελαστικές συγκολλήσεις. Τα ελαστομερή ενδιάμεσης σκληρότητας, δηλαδή 30–45, είναι κατάλληλα λίγο-πολύ τόσο για αρμούς, όσο και για ελαστικές συγκολλήσεις.
Τα σκληρότερα ελαστικά, με δείκτη 45-60, λόγω της χρήσης τους ως επί τω πλείστων σε εφαρμογές συγκολλήσεων, είναι συνήθως ταχύτερα στο στέγνωμά τους σε σχέση με τα μαλακότερα (15–30) ελαστομερή.

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ Η’ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΙΛΑΝΙΑ (SMPS) Η MS POLYMERS

12. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ MS POLYMER Η ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΙΛΑΝΙΑ (SILYL MODIFIED POLYMERS- SMPS) Η ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ;

Τα SMPs είναι συνήθως πολυόλες ή πολυουρεθάνες τερματισμένες με σιλάνια. Τα MS polymer, είναι η εμπορική ονομασία των ως άνω πολυμερών της ΚΑΝΕΚΑ, της Ιαπωνικής Εταιρείας η οποία ανέπτυξε και πατεντάρισε το πρώτο πολυμερές τερματισμένο με σιλάνια. Τα SMPs είναι μια νέα οικογένεια πολυμερικών ρητινών, τα οποία έχουν κύρια χρήση σε σφραγιστικά και συγκολλητικά υλικά. Στεγνώνουν (πολυμερίζονται) με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως τα σφραγιστικά σιλικόνης ή πολυουρεθάνης. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς μερίδιο εφαρμογών έναντι των εναλλακτικών ρητινών λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων και ιδιοτήτων που συνδυάζουν.

13. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ MS POLYMER Η ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΙΛΑΝΙΑ (SILYL MODIFIED POLYMERS- SMPS) Η’ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ;
Τα SMPs συνδυάζουν τα κύρια πλεονεκτήματα των ρητινών σιλικόνης και πολυουρεθάνης, ενώ διαθέτουν και κάποιες επιπλέον μοναδικές ιδιότητες.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των SMPs είναι τα εξής:

Πρόσφυση σε όλα (σχεδόν) τα υποστρώματα.
Πρόσφυση ακόμα και σε υγρές επιφάνειες
Δεν κιτρινίζουν.
Δεν δημιουργούν φυσαλίδες κατά το στέγνωμά τους.
Βάφονται με τα συνήθη οικοδομικά ή βιομηχανικά χρώματα.
Μπορούν να αναπτύξουν πολύ υψηλές μηχανικές ιδιότητες.
Είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα και για συγκολλήσεις.
Δεν περιέχουν διαλύτες ή ισοκυανικές ενώσεις (πολυουρεθάνες) που θεωρούνται επιβλαβείς για το χρήστη, κ.α.

14. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΓΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡ-ΔΙΑΦΑΝΑ SMPS;

Τα υπερ-διάφανα SMPs παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις σε σχέση με τα έγχρωμα. Λόγω της απαίτησης για διαφάνεια, λείπουν σημαντικά συστατικά από τα υπερ-διάφανα SMPs, τα οποία βελτιώνουν αισθητά τις ιδιότητες του σφραγιστικού.
Πιο συγκεκριμένα, τα υπερ-διάφανα SMPs μειονεκτούν έναντι των έγχρωμων σε πρόσφυση, μηχανικές ιδιότητες, ελαστικότητα, χρωματική σταθερότητα.
Τέλος, στα υπερ-διάφανα υλικά απουσιάζουν παντελώς τα πιγμέντα (χρωστικές) και τα αδρανή, τα οποία λειτουργούν ως φίλτρα στην ακτινοβολία UV, με συνέπεια να υστερούν αισθητά, σε σχέση με τα έγχρωμα, ως προς την αντοχή τους στον ήλιο.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

 
Copyright © 2011 - 2025 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957