Οικονομικά Χρώματα
Προτιμήστε οικονομικά χρώματα σε επιφάνειες που δεν έχουν συχνή χρήση, κυρίως ταβάνια που δεν υπάρχει ανάγκη για συχνό πλύσιμο. Από άποψης κοστολογίου η φθηνότερη λύση είναι το υδρόχρωμα (ή κοινώς "κόλλα") το οποίο όμως παρουσιάζει δυσκολίες σε μελλοντική περίπτωση ανακαίνησης καθώς έχει ελάχιστη συνδετική ικανότητα και δεν δέχεται φρεσκάρισμα με πλαστικά χρώματα. Επίσης τα περισσότερα οικονομικά χρώματα παρουσιάζουν αποκλίσεις στην ακρίβεια του χρωματισμού.
Ερώτηση: Υπάρχει τρόπος να καταλάβω την ποιότητα ενός χρώματος προτού το εφαρμόσω ?
Απάντηση: Μια σημαντική διαφορά των πλαστικών χρωμάτων (βινυλικά ή ακρυλικά) με τα υδροχρώματα είναι η διαφορά της απόχρωσης στο στέγνωμα. Τα πρώτα "σκουραίνουν" στο στέγνωμα, ενώ τα υδροχρώματα (ή τα οικονομικά πλαστικά που περιέχουν και ποσότητα κόλλας) "ανοίγουν" ή "ασπρίζουν" στο στέγνωμα.
Ερώτηση: Σε περίπτωση ανακαίνισης πως μπορώ να καταλάβω εάν οι τοίχοι μου είναι περασμένοι με υδρόχρωμα ή πλαστικό ?
Απάντηση: Βρέχουμε το δάχτυλο μας και τρίβουμε τον τοίχο.Αν βγει πάνω στο δάχτυλο μας ελάχιστο χρώμα, σημαίνει ότι ο τοίχος ήταν περασμένος με ασβέστη. Αν βγει πολύ χρώμα και λασπώνει, ο τοίχος ήταν περασμένος με κόλλα. Αν δεν βγει καθόλου χρώμα, τότε ο τοίχος ήταν περασμένος με πλαστικό. Επίσης εάν ξύσουμε με ένα αιχμηρό αντικείμενο την επιφάνεια ενός τοίχου βαμμένου με πλαστικό, ο τοίχος δεν μαδάει. Αντίθετα τα υδροχρώματα όταν ξύνονται μαδάνε.